Par 5 in vragen aan Ruud Gullit

Ruud Gullit is van de negen Nederlandse sporthelden in de Legends Golf Trophy. De kersverse assistent bondscoach van het Nederlands elftal verwacht spanning en emotie tijdens het team event van de ING Golfweek.

 

Wanneer heb je het golfvirus opgelopen?

“Dat was in 1990. Ik speelde bij AC Milan en we kregen een golfsetje van McGregor. Dat nam ik mee naar een resort in Italië, waar ik een Engelse golfpro ontmoette. Hij liet me één bal slaan en je raadt het al. Die ging goed. De tweede bal? Die was iets minder mooi maar ik was wel verkocht. Makkelijk was het niet. Je had toen nog van die Persimmon drivers en blades. Als je de bal maar een beetje verkeerd raakte, kreeg je zere vingers.”


Hoeveel uur besteed je per week aan golf?

“Ik probeer twee keer per week te spelen, maar dan geen achttien holes, maar negen of tien. Dat is het dilemma van golf en zou anders moeten. Het duurt te lang. Twaalf holes zou ideaal zijn en enthousiasme brengen bij veel spelers. Want nu ben je een hele dag kwijt, als je de reistijd en het drankje daarna erbij optelt. Er zitten thuis heel wat golf widows die je ook te vriend moet zien te houden.”


Welk ronde golf staat je nog het meest bij?

“Dan denk ik toch aan de veertien Dunhill-toernooien die ik heb mogen spelen. Dat is elke keer weer een feestje. Alleen dit jaar moet ik overslaan vanwege het Nederlands elftal. In zo’n week ben ik veel in de Tourwagens te vinden. Ik ga langs bij Ping, TaylorMade, Titleist en Callaway want ik ben erg nieuwsgierig en praat graag met de mensen die nieuw materiaal ontwikkelen. Daarnaast speel je natuurlijk ook de meest geweldige banen. St. Andrews, dat is historisch en magisch. Alles bij elkaar is het één grote snoepwinkel. De rondjes met Johan (Cruijff) waren altijd bijzonder. Ook die met Beef (bijnaam van pro Andrew Johnston, red). Ik heb met Darren Clarke en Lee Westwood gespeeld, vlak nadat ze met Europa de Ryder Cup hadden gewonnen. En met Steve Redgrave, Michael Douglas, Catherina Zeta-Jones, Kenny G, Alice Cooper in een Celebrities Ryder Cup op Celtic Manor. Ik zou graag nog eens met Tiger willen spelen, maar dat zie ik er niet meer van komen. Of met Dustin Johnson of Phil Mickelson omdat ik heel nieuwsgierig ben hoe zij bepaalde dingen benaderen.”


Op welk onderdeel van golf zou je nog wel een lesje kunnen gebruiken?

“Zonder meer het korte spel. Want daar gaat het om in golf. Natuurlijk helpt het om lang van de tee te zijn, maar niet altijd is je drive perfect. Dan gaat het erom hoe je vervolgens de bal dicht bij de vlag krijgt. Het is mijn minste onderdeel. Mijn sterkste is het mentale. Ik hoef niet altijd goed te spelen om van je te winnen, want ik blijf gewoon in je slipstream. Ik blijf gaan. En als iemand echt beter is, dan kan ik dat ook prima accepteren.”


Zie je overeenkomsten met voetbal?

“De enige parallel is volgens mij het moment dat je van de middenlijn naar de stip loopt voor een strafschoppenserie. In voetbal draait het om intuïtie en reactie. In golf mag je niks! Als pro’s iets van emotie laten zien in de baan, krijgen ze een boete. Alleen bij de Ryder Cup mag het. En juist daarom houden mensen daar zo van. Ik vind het vreselijk als ik een golfer na een mooie birdie doods zie weglopen. Zet voor mijn part om de drie holes een geluiddicht hok neer, waar spelers zich binnen even kunnen afreageren. In de Legends Golf Trophy willen we natuurlijk elke bal goed slaan en winnen, maar ik denk dat we veel lol met elkaar en het publiek zullen hebben. En juist emotie laten zien!”


Dit interview is verschenen in GOLF.NL Weekly nummer 7, met een vooruitblik op de ING Private Banking Golfweek op Prise d'eau in Tilburg (7-9 juli).


Lees meer over de Legends Golf Trophy

28 juni 2017 |